Inleiding en uitleg van de huidige situatie:
Ruim 91 duizend Nederlanders kregen afgelopen jaar te maken met een inbraak of een poging daartoe.
Dat zoveel Nederlanders met een inbraak te maken kregen is slecht nieuws. Niet alleen de gestolen spullen (en soms emotioneel waardevolle goederen die niet te vervangen zijn) zijn zorg wekkend maar ook het persoonlijke leed dat ermee gepaard gaat . Uit voorgaande cijfers blijkt dat het probleem maar in omvang blijft toenemen. In 2010 werden er nog 82 duizend inbraken en pogingen daartoe geteld. Vijf jaar ervoor (70 duizend). Wordt er toevallig beter geteld? Of doen mensen tegenwoordig sneller aangifte? Nee, bevestigt de politie: de aangiftebereidheid was altijd al hoog - en bleef stabiel - omdat inbraken zo ingrijpen, en omdat de verzekeraar erom vraagt. Het gaat daadwerkelijk om een toename van het aantal inbraken.
Daarvoor zijn verschillende verklaringen te geven, zegt Rodney Bos, hoofdinspecteur bij de politie en landelijk coördinator van het programma woninginbraken. Om te beginnen speelt volgens hem de crisis een rol. Die geeft meer mensen een reden om te stelen. Daarbij bezitten meer mensen spullen die de moeite van het stelen waard zijn: 'smartphones en tablets bijvoorbeeld'. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen, een keurmerk dat de politie afgaf als burgers effectieve preventieve maatregelen namen, is sinds enige tijd bij gemeenten ondergebracht. Sindsdien wordt er een stuk minder aandacht aan gegeven en is de publieke belangstelling afgenomen. Verder blijkt Nederland een aantrekkelijk land voor inbrekers uit andere Europese landen omdat de strafeis hier laag is. Bos wil overigens wel benadrukken dat het bij een derde van de aangiften om 'slechts' een poging tot inbraak gaat.
In veel gevallen is een inbraak te voorkomen met de juiste maatregelen. Dit noemen we preventie. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat over preventieve maatregelen die u zelf kunt nemen om een woning, maar ook een flatgebouw of wijk veiliger te maken.
Hier zijn lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u gaat slapen, even van huis gaat of voor langere tijd weg bent, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Door op de onderstaande links te klikken download u automatisch de preventie tips!
Heeft u naar aanleiding hiervan vragen of behoefte aan aanvullend advies neemt u dan gerust contact met ons op.